Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


03/27.08.2010 - Szénatároló épület tűz

2010.08.30

    Pénteken, 27- én este 18 óra 58 perckor tűzoltóságunk riasztást kapott a Hargita megyei „Oltul” készenléti felügyelőségtől, hogy a szomszédos településen, Alfaluban, kigyulladt egy szénatároló épület. Tűzoltó alakulatunk helyszínre érkezésekor, már az alfalvi Önkéntes Tűzoltóság és gyergyószentmiklósi Hivatásos Tűzoltóság oltotta a teljesen lángokban álló mintegy 100 tonna szénával megrakott épületet, de kigyulladt a közvetlen mellette levő két gazdasági épület egyike is, melyet szerencsére sikerült közvetlenül a tűz keletkezése után megoltani. Tűzoltóságunk a Dennis márkájú tűzoltóautónkkal, a Honda típusú motoros szivattyúnkkal és 12 önkéntes tűzoltóval érkezett a helyszínre és fogott neki az oltásnak. Ez után sorban érkeztek a Csomafalvi, Kilyénfalvi, Újfalvi, Tekerőpataki önkéntes tűzoltóságok, miközben a lángokban álló épülettől mintegy 30 méterre található famegmunkáló üzem tetőszerkezete gyulladt ki, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően még a kezdeti állapotban sikerült megoltani a tűzet.

    Végül a szénatároló épületet és a benne található szénát teljesen el kellett szállítani a helyszínről, rakodó és szállító gépek segítségével, mert nagy volt a lehetősége annak, hogy a szél segítségével ismét tűz keletkezzen valamelyik közelben található épületen.

   A rövidzárlat okozta tűzet végül egy hivatásos tűzoltóság és hat önkéntes tűzoltóság mintegy kilenc tűzoltóautója 5 óra oltás után tudta teljesen eloltani.

  Köszönhetően a medence önkéntes tűzoltóságai technikai felszereltségének, mellyel segítségére voltak a hivatásos tűzoltóságnak, sikerült megelőzni egy katasztrófát melyben óriási anyagi kár keletkezhetett volna és akár emberi életek is veszélybe kerülhettek volna.