Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kéménytűz

2013.11.28

index.jpgA fa tüzelésű fűtők esetében az intenzív fűtés, az alacsony külső hőmérséklet miatt a kéményben megnövekedett huzathatás több esetben, a kéményben lerakodott korom meggyulladását eredményezheti.

Kéménytüzet észlelve

- A tüzelő-fűtőberendezésen zárjuk el az égéshez szükséges levegőt (oxigént) biztosító nyílást.
- A kémény faláról és közvetlen közeléből távolítsuk el az éghető anyagokat (falvédőt, képeket és egyéb anyagokat), és folyamatosan figyeljük a kémény állapotát a pincétől a padlásig.
- Értesítsük a tűzoltóságot! (Gyegyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat – 0728 319 277 vagy Egységes segélyhívó szám 112)

Figyelem! A kéménytüzet vízzel oltani tilos, mivel abban akár az 1000 0C-os hőmérséklet is kialakulhat.

A kéménytüzeket megelőzhetjük:

 

-        Rendszeresen ellenőriztessük és tisztíttassuk ki szakemberrel a kéményt, valamint a tüzelő-fűtőberendezést! A kéményt soha ne égessük ki!

 

 

-        A kazánházba vagy a fűtőhelyiségekbe építtessen szellőzőnyílásokat és azokat hagyja szabadon. A tökéletesebb égéshez oxigén kell (1 kg tűzifa elégetése kb. 12-15 m3 levegőt igényel.

 

 

-        A tüzelő-fűtőberendezés helyiségben (kazánházban) legyen mindig rend, ne tároljunk éghető anyagokat a berendezések közvetlen közelében!

 

 

-         Ne tüzeljen el a berendezésben háztartási hulladékot, műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradtolajat, hiszen ezekből jelentős koromlerakódás keletkezik a füstelvezetőkben.!

 

-        A laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék elvezető csövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek.