Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat 2012- es statisztikai beszámolója

2013.01.03

Beavatkozások: 26 esetben

-          6 esetben épület (2 Szárhegyen, 3 Gyergyószentmiklóson, 1 Alfaluban)

-          8 esetben erdőtűz (1 Alafaluban, 2 Remetén, 5 Gyergyószentmiklóson)

-          11 esetben avartűz (8 Szárhegyen és Güdücön, 3 Gyergyószentmiklóson)

-       Tőzeg tűz – maros mellett

 

A Hargita megyei Sűrgősségi esetek felügyelőségének főfelügyelője Gheorghe Pop oklevéllel jutalmazta meg tűzoltóságunkat az idei évben kifejtett munkánkért a helyi és szomszédos településeken keletkezett tűzek oltásánál.

 

Tűzvédelem

 

Katasztrófavédelmi hirdetések a helyi TV- adón, újságban, hirdető táblán, weblapon.

Kéményseprő biztosítása a falu részére. Helyi és más településeken szervezett rendezvények biztosítása.

 

Tűzoltóverseny: 2 körzeti verseny

 

- Körzeti versenyek eredményei:

1- negyedik hely

1- hatodik hely

 

-         A gyerek csapattal a csomafalvi illetve megyei versenyen való részvétel. 

-          A güdüci csapat részt vett a szárhegyi illetve a csomafalvi tűzoltóversenyen és III. illetve VIII. helyezést érte el.

 

Tűzoltónap

A IV. alkalommal megrendezett Szárhegyi Tűzoltók Napja rendezvényen a tűzoltóságunk megalakulásának 105 éves évfurdulóját ünnepeltük meg. A rendezvény eltérő volt az előző évek versenyeihez képest. Ezúttal az ünneplés volt a középpontban és ennek megfelelően a vásártéren kialakított helyszínek és versenypályák egy kissé közelebb hozták egymáshoz a résztvevőket. Vendégeink érkeztek a Miskolci Hivatásos Tűzoltóságtól (megtisztelt jelenlétével a Városi főparancsnok Bajnok István), az Ajaki Önkéntes Tűzoltóságtól, a Nagybajomi Önkéntes Tűzoltóságtól, a környező települések tűzoltóságaitól, a szolnoki Életjel mentőcsoporttól, a gyergyószentmiklósi Mentőcsoporttól illetve Vörösökereszttől. A hivatalos megnyitó és díszbeszédek után előbb bemutatót tartottak a miskolci tűzoltók majd két versenyszámban mérték össze tudásukat a résztvevő tűzoltó csapatok. A verseny után pedig bemutatókat tartottak a szolnoki és gyergyószentmiklósi mentőcsoportok. A rendezvényt este egy zártkörű mulatság követte melyen a helyi tűzoltók és a magyarországi tűzoltó vendégeink vettek részt.

 

 

 III. Szent Flórián tűzoltótábor – Nagybajom

 

Az idén harmadik alkalommal rendeződőtt meg a Szent Flórián tűzoltótábor. Ezuttal a rendezvény házigazdája Nagybajom volt. A három település tűzoltóságainak (Ajak, Nagybajom, Szárhegy) szervezésében most már hagyománynak számít ez a tábor, melyet minden évben más-más helyszínen szervezünk.

Az idei táborban a szervezők inkább a gyakorlati tevékenységre fektettek főbb hangsúlyt, de az elméletet és a tűzoltói látnivalókat is bemutatták a településükön és a térségükben. Laktanya látogatást tettünk Kaposváron, Marcaliban, Böhönyén, Vörsön a tűzoltó múzeumban. A Kaposvári tűzoltóságon légzőkészülékes pincegyakorlatot végeztünk, a tűzoltólétrával (37 m magass) városnézést tettek a bátorabbjai, betekinthettünk a szolgálatban levő tűzoltó mindennapjaiba és végignézhettük, ahogy a tűzoltók beavatkozásra indulnak. Marcaliban részt vettünk egy hagyományos tűzoltóversenyen és balatoni kiránduláson.

 

Helyi rendezvények szervezésében való részvétel:

 

-     III. Güdüci Kulturális Napok

-    XIII. Szárhegyi Falunapok

-    Autó-motoros élménynap - Güdüc

-    IV. Tatárdombi megemlékezés

-    V. Híres Káposztavásár és fesztivál

-    Labdarúgó mérkőzések

-    Regruta ünnepség

-    Őszköszöntő Bál

 

Egyéb tevékenységek

 

-         Többször láttuk vendégül a Miskolci Megyei Jogú Város Tűzoltóságának tűzoltóit, akiktől különböző tűzoltó felszereléseket kaptunk ajándékba

-         Részt vettünk a Hargita megyei hivatásos tűzoltóságok közötti teremfoci tornán, melynek házigazdái voltunk

-         Együttműködő kapcsolatot alakítottunk az Erdélyi Mentőcsoport gyergyószentmiklósi szervezetével

-         Ápoltuk a nagybajomi, ajaki és miskolci kapcsolatainkat