Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Földrengés gyakorlat - Kőlaposon

2010.06.15

       Május 27-29 között tűzoltóalakulatunk parancsnoka részt vett, egy földrengés gyakorlaton a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Kőlaposon. A feltételezett helyzet szerint: 2010. május 27-én délben, Nyírpazony epicentrummal a Richter-skála szerinti 5,9-es erősséggel rengett meg a föld; épületek dőltek össze, közművek sérültek meg. A gyakorlaton volt romok alóli mentés, tűzoltási bemutató, magasból- és mélyből mentés. A szakszerű és látványos bemutatón részt vettek a katasztrófavédelem munkatársai, hivatásos- és önkéntes tűzoltók, speciális mentők, polgári védelmi szakalegységek illetve Hargita megyéből egy válogatott mentőcsoport, melynek a tagja volt Györffy Zsolt is.

       A Hargita megyei csapat összetétele a következő volt: két hegyi mentő a Salvamont hegyi mentőktől, két egészségügyi szakember és két mentős sofőr a Hargita Megyei Mentőszolgálattól, egy egészségügyi szakember a Vöröskereszttől és egy műszaki mentő a Szárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulattól. A csapatnak tulajdonképpen a sérültek kimentése volt a feladata.

        Mindent összevetve, remek lehetőség volt arra, hogy a gyakorlaton résztvevő szervezetek egymás szakmai és technikai erősségeit megismerjék, s éles helyzetben ezekre a tapasztalatokra építve az emberi életek megóvása, mentése, a lakosság ellátása terén hasznosítsák a megszerzett, begyakorlott ismereteket.