Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tűzoltógyakorlat a Bucsin-tetőn (képek)

2013.05.28

Nagyszabású tűzoltógyakorlaton vett részt tűzoltóságunk csütörtökön a Bucsin-tetőn. A gyergyószentmiklósi és székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltók mellett az akción csendőrök, a közlekedési rendőrség egy csoportja, hegyi csendőrök, mentősök, az állami erdészet gyergyói munkatársai, az alfalvi, csomafalvi, újfalvi, szárhegyi és gyergyószentmiklósi önkéntes tűzoltók vettek részt.
Emberi gond947174_540792275964205_1104384221_n.jpgatlanság okozta a szimulációs gyakorlat alapját képező erdőtüzet. Az eligazítás során elhangzottak szerint a kezdetekben kisebb területet érintő tűz az erős szél miatt nagyon hamar ötven hektárnyi fenyőerdős részre terjedt, ezért volt szükség a nagy erőket megmozgató, összehangolt akcióra, melyben több mint száz képzett személy vette fel a harcot a terjedő lángokkal. Kézi szerszámokkal, munkagépekkel, haszonjárművekkel igyekeztek „megfékezni a tüzet”, a három részre osztott csapat mindegyike parancsot követve végezte feladatát.

Amint azt Dudu Ovidiu alezredes a helyszínen elmondta, a tűzoltóság szervezésében hasonló gyakorlatozásra félévente kerül sor a megye különböző térségeiben, az akciók célja az esedékes erdőtüzek oltása során szükséges feladatok összehangolása. Közölte, Hargita megye területén tavaly nyolcvankét erdőtűzhöz riasztották a tűzoltókat, mintegy 350 hektárnyi területen pusztítottak a lángok.

Tűzoltóságunk részéről öt tűzoltó vett részt a gyakorlaton a Lada Niva és ATV járművekkel illetve erdőtűz oltásához szükséges gépek és eszközökkel felszerelve.

A gyakorlaton készült képeket itt nézheti meg.